LA DONA D’ETERNES FLORS ALS CABELLS

assk2 Els birmans li van posar el sobrenom de “Mare Suu”, a la dona de setanta anys que el diumenge 29 de gener va votar per segona vegada al seu propi país. Vestida de vermell, el color del seu partit, amb les tradicionals flors als cabells, Aung San Suu Kyi va ser aclamada pels simpatitzants amb la paraula “victòria”.

La seva figura menuda, de somriure ampli i flors als cabells -tradició mil·lenària entre les dones birmanes- amaga una voluntat d’acer, que un dels règims més repressius del món no ha aconseguit doblegar. És el símbol de les ànsies de llibertat i democràcia del poble birmà i la icona mundial de la resistència civil. 

Filla del general Aung San, l’heroi de la independència de Birmània, res feia preveure que Suu Kyi es convertiria en la Mandela d’Àsia. Potser ni tan sols ella ho va imaginar quan va decidir el 1988 deixar el seu marit i els seus dos fills menors a Londres per tornar a Rangun a tenir cura de la seva mare moribunda. Suu Kyi mai va tornar a sortir de la seva pàtria i durant gairebé tots aquests anys la seva casa ha estat la seva presó.

Aung San Suu Kyi va néixer el 19 de juny de 1945 a Yangon, Myanmar, un país tradicionalment conegut com Birmània. El seu pare, exprimer ministre de facto de Birmània britànica, Aung San va ser assassinat al costat d’altres coreligionaris per un comando format per quatre persones el 19 de juliol de 1947, uns mesos després que la seva coalició (AFPL) guanyés per majoria les eleccions que es van celebrar a l’abril d’aquest any, abans d’accedir a la independència que es va declarar l’any següent en 1948. Suu Kyi tenia dos anys. És la menor de tres germans. El més gran, Aung San Oo, viu als Estats Units, és enginyer i va renunciar a la nacionalitat birmana. No s’accepta la doble nacionalitat a Myanmar. El mitjà, Aung San Lin, va morir ofegat en un estany davant de casa quan tenia cinc anys. La casa de Tower Line, que ara és el Museu Aung San. Això va succeir poc després de l’assassinat del seu pare. Després d’aquests fets, el govern els va cedir la casa del llac Inya a canvi de la seva, que van convertir en museu.

Suu Kyi va viure a Rangun la seva infància i primera adolescència. Va acudir a escoles cristianes, encara que eren budistes, de fet ella es declara seguidora de la doctrina theravada. En 1960, quan tenia 15 anys, la seva mare, Daw Khin Kyi, va ser nomenada ambaixadora de Birmània a l’Índia. Suu va acompanyar a la seva mare a Nova Delhi. Allí va viure quatre anys, relacionant-se amb l’elit diplomàtica i amb els fills dels grans polítics indis. Després, Suu es traslladà al Regne Unit per estudiar a la Universitat d’Oxford, on es graduà i conegué al seu futur marit, Michel Aris (que tenia un germà bessó), un especialista en cultura tibetana i en budisme. S’enamoraren i portant un festeig a distància: ell al Tibet i ella a Oxford, Algèria, França i Nova York (va estar tres anys treballant a l’ONU, quan el birmà U Thant era el seu secretari general). En una visita d’Aris a Nova York es van comprometre. Mantenint la seva relació a força de cartes, gràcies a elles es coneix com pensava Suu en aquella època. Li preocupava molt casar-se amb un estranger, esdevenir una bogadaw. Sabia que s’exposava al rebuig dels birmans. Tenia raó en pensar així. Els generals i els seus enemics polítics han acusat Suu en reiterats ocasions de no tenir fills purs birmans (ni tan sols tenen la nacionalitat, han conservat la britànica). De passada, també han dit d’ella que és una noia de calendari d’Occident, drogoaddicta i prostituta. No s’han privat de res a insultar-la. 

Es varen casar al 1972, i tenir als seus fills: Alexander i Kimen en1973 i 1977. Suu es converteix en mestressa de casa fins a 1988, encara que els donarà temps a viatjar a Butan, on viuran dos anys, i més tard ella passaria una temporada a Tòquio gràcies a una beca. Allà va poder estudiar els passos que havia donat el seu pare en les seves relacions amb els japonesos, i viatgen a l’Índia de nou. En l’estiu de 1987 van tornar a Oxford.

L’últim dia de març de 1988, els nens ja al llit, el matrimoni estava llegint quan va sonar el telèfon. Suu va contestar, va penjar i es va posar a fer la maleta. Una trucada des de Yangon l’avisava que la seva mare havia patit un vessament cerebral. Va viatjar a Rangun per tenir cura de la seva mare.

999_Aung-San-Suu-Kyi

Aung San Suu Kyi

Va coincidir aquest viatge amb l’anomenat moviment 8888 (8 d’agost de 1988), en què es va produir un important moviment de protesta que a punt va estar d’acabar amb la dictadura militar. De fet, el general Ne Win es va retirar de la primera línia política, però els militars van seguir en el poder a força de sang i foc. Si no arriba a estar a Rangun en aquests moments, el més probable és que Suu Kyi hagués seguit la seva vida al Regne Unit igual que el seu germà gran ho ha fet als Estats Units. Però aquests esdeveniments li van canviar la vida. Diversos líders del moviment van convèncer Suu perquè s’unís a ells, va parlar davant una multitud al peu de la pagoda Swegadon. No li podia sentir gairebé ningú, però tots van sentir que era un dia singular. A partir d’aquest moment va canviar la seva vida. Va assumir el paper de filla del seu pare que no ha abandonat fins al dia d’avui. Els seus fills van patir per això, ella ha patit per això, el seu marit (que va morir el 1997 sense poder tornar a veure-la), també.

El bany de sang va forçar un va canviar en l’alt comandament militar.Una nova Junta es va posar al capdavant del país aquest mateix setembre i es va comprometre a celebrar eleccions lliures. Entre els gairebé 200 partits polítics que es van registrar, es trobava la Lliga Nacional per la Democràcia (LND) i al capdavant d’aquesta es va col·locar Aung San Suu Kyi i va posar en marxa un moviment no violent cap a l’assoliment de la democràcia i els drets humans. Els militars no van trigar a adonar-se que la líder de la LND pesava molt més que els escassos 48 quilos del seu cos. La Junta s’enfrontava a un gegant que encarnava l’esperança d’un poble maltractat, però no enfonsat.

“Continuarem amb els nostres esforços per portar la democràcia a Birmània sota totes les circumstàncies. No cal oblidar que a Sud-àfrica, el Congrés Nacional Africà va ser declarat una organització il·legal durant dècades”, va declarar per insuflar ànims als seus perseguits seguidors. Nelson Mandela va romandre 27 anys a la presó però va aconseguir acabar amb el apartheid, Suu Kyi està convençuda que Birmània serà algun dia lliure i democràtica. La seva defensa a ultrança de la no violència li va valer el reconeixement internacional. Als prestigiosos premis Rafto i Sakhàrov va succeir, el 1991, el Nobel de la Pau. Amnistia Internacional, mentrestant, ja havia reconegut com a presonera de consciència a aquesta dona d’aspecte suau i tremp de ferro.

La pressió internacional va portar a la Junta, al juliol de 1995, a ordenar la fi de l’arrest domiciliari, però la resolució de Suu Kyi de recolzar-se en la no violència per enderrocar als militars era més ferma que mai. La dissident va recórrer el país i va encoratjar manifestacions i campanyes de desobediència civil per exigir la posada en marxa del Parlament democràticament elegit i l’alliberament dels centenars de presos polítics empresonats. A l’any següent la porta de casa va tornar a tancar-se amb ella dins i els militars fora.

Diu Suu Kyi que la seva “inspiració i la seva força” procedeixen de les gents que pateixen en silenci sense els altaveus dels mitjans de comunicació: “No hi ha res que pugui comparar-se amb el valor de les gents normals els noms són desconeguts i els sacrificis passen inadvertits “, afirma en un dels molts textos -cartes i llibres- escrits en els seus anys de tancament.

L’últim període de llibertat d’Aung San Suu Kyi va ser entre maig de 2002 i juny de 2003. La por de la Junta al fet que la líder de l’oposició encapçali una revolució pacífica que posi fi al règim militar va portar als militars a fer oïdes sordes a totes les demandes de clemència presentades en les últimes setmanes per la comunitat internacional. Des dels governs al Parlament Europeu, passant per un grup de senadores nord-americans al qual es va unir Laura Bush, van exigir l’alliberament de la dissident, encara que eren pocs els que confiaven en la seva magnanimitat.

pic

Aung San Suu Kyi

A l’agost del 2009, però, Suu Kyi va anar a judici, i va ser declarada culpable i condemnada a tres anys de presó.La condemna va ser reduïda a 18 mesos, però, i se li va permetre que fos com una continuació del seu arrest domiciliari. Tan dins de Myanmar com a la comunitat internacional es va creure que era una maniobra per evitar que Suu Kyi participés en les eleccions de parlamentaris de diversos partits programades per a l’any següent (la primera des de 1990). Aquests temors es van fer realitat quan es va aprovar una sèrie de noves lleis electorals al març de 2010: Una llei prohibeix a criminals convictes i als casats amb estrangers  participar en les eleccions.

En suport de Suu Kyi, la NLD es va negar a tornar a registrar el partit sota la nova normativa establerta  i es va dissoldre. Els partits del govern van córrer pràcticament sense oposició en les eleccions de 2010 i fàcilment van guanyar una gran majoria dels escons legislatius, amb càrrecs de frau. Suu Kyi va ser alliberada del seu arrest domiciliari sis dies després de l’elecció.

Al novembre de 2011, la LND va anunciar que anava a tornar a registrar-se com partit polític, i al gener de 2012, Suu Kyi formalment va presentar-se per optar a un seient al parlament. L’1 d’abril de 2012, després d’una campanya extenuant i esgotadora, la LND va anunciar que Suu Kyi havia guanyat la seva elecció. Un programa de notícies en MRTV estatal va confirmar la seva victòria, i el 2 de maig de 2012, Suu Kyi va fer el seu jurament i va assumir el càrrec.

Amb Suu Kyi després d’haver guanyat la reelecció com a líder del seu partit en 2013, de nou el país va celebrar eleccions parlamentàries el 8 de novembre de 2015, en el que ha estat vist com el procés de votació més oberta en dècades. Menys d’una setmana després, el 13 de novembre, la LND va ser oficialment capaç de declarar la victòria, guanyant 378 seients fins ara en un parlament de 664 seients. El partit serà per tant capaç de seleccionar el pròxim president i un dels dos vicepresidents. Els observadors externs són cautelosament optimistes, citant la capacitat de l’exèrcit per ser encara una gran influència en la política del país a causa de les estipulacions constitucionals.  

Per primera vegada després de 25 anys, els birmans han participat massivament en eleccions lliures. Des del dilluns 9 de novembre al matí, la Lliga Nacional per a la Democràcia (LDN), de la carismàtica opositora a l’actual règim militar birmà i premi Nobel de la Pau 1991, Aung San Suu Kyi, va anunciar una victòria aclaparadora, afirmant haver obtingut més de 70% dels escons a tot el país. 

Són metges, poetes, mestres, agricultors, pescadors. Molts són nous en política, i han hagut de rebre classes intensives de dret i de dret constitucional a petició del seu líder, Aung San Suu Kyi .

Per als nous diputats birmans que van assumir els seus càrrecs aquest divendres 29 de gener del 2016 al matí ha estat un dia històric, que la Lliga Nacional per la Democràcia encapçalada per la Nobel de la pau porta esperant 25 anys.

El dijous 28 el president Thein Sein, elegit al febrer de 2011 en unes eleccions titllades de “farsa” per l’oposició i per occident, es va acomiadar dels diputats tot i que seguirà en el càrrec fins al març.

Encara que va ser designat per la autodisolta Junta militar , la presidència de Thein Sein, va marcar l’obertura del país. Un canvi que va permetre la celebració de les històriques eleccions de novembre de 2015, les primeres lliures al país després de mig segle de dictadura. Els comicis van estar marcats per l’aclaparadora victòria del partit d’Aung San Suu Kyi, que es va fer amb la majoria absoluta al Parlament. Aquest dia, els birmans van celebrar amb magnificència el triomf de la Dama de Rangun.

La Carta Magna prohibeix l’accés a la presidència a les persones amb fills nascuts a l’estranger. Si aconsegueix que es modifiqui i arriba a la direcció de l’Estat, l’espera un treball monumental per encarrilar el país.

images

Aung San Suu Kyi

L’antiga Birmània és una de les nacions més pobres de la regió i té importants dèficits en sectors elementals com l’educació i la sanitat, encara queda una llarga lluita que de ben segur serà capaç d’enfrontar i dur a bon terme.

Amb els cabells recollits i sempre amb un arranjament de flors, ben col·locat i combinat. Com el que les dones birmanes llueixen en les grans ocasions; Suu Kyi, ho fa tots els dies. És la rúbrica del seu estil i a més és un símbol per a ella, és la manera que té de dir i no oblidar la violència que ha patit la seva família i el seu país.

Articulos similares:

    Sin coincidencias

Licencia Creative Commons
LA DONA D’ETERNES FLORS ALS CABELLS por Mayte Duarte Seguer, a excepción del contenido de terceros y de que se indique lo contrario, se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Spain Licencia.

About Mayte Duarte

Nascuda a la Ciutat Comtal i en ple fenòmen Baby Boom (1962). Hi ha qui ha anomenat a la meva generació com a la Generació X. La meva opinió és que va ser una generació ni millor, ni pitjor..diferent. Vàrem trencar totes les prohibicions, ho vam provar tot, el món era quelcom que volguéssim que fos, tant sols depenia de nosaltres, tot estava per fer. El món actual en el que ens trobem és el resultat d’aquesta inabastable equació canviant. Crec que realment pertanyo a una generació que som energia pura en transformació constant. No teníem res, ho vàrem construir tot, no tot serveix i no tot es pot tenir al mateix moment. Hem estat binaris en costant desenvolupament. Un retret? Molts han estat pares sense deixar de ser fills i ara en paguem la factura, es passa del prohibit prohibir a prohibir i regular-ho tot. Amb els nostres antecedents no ens pertoca ser paternalistes. Toca tornar a començar, tornar a construir, assumir errades i responsabilitats i seguir caminant... Encara vull ser la primera Psicohistòriadora del planeta, terraformar les galàxies i contemplar amb bona companyia la multiplicitat de plans d’un univers fractal. Encara vull ser Leonardo da Vinci, quant sigui gran. Sí, jo també vull ser gran i, el meu somni segueix ple de llambordes. www.mayteduarte.com MAYTE DUARTE SEGUER, 07/05/1962 - Humanista Llicenciada en Humanitats en l’àmbit dels Estudis Culturals i l’antropologia religiosa amb una tesina sobre la significació simbòlica de l’arquetip del Drac “El Drac a Catalunya: Presència i evolució del Drac en el Bestiari català”. La seva experiència inclou investigació i recerca antropològica de la civilització catalana, documentant i estudiant la imatge del Drac en la cultura catalana com a significatiu tret identitàri. Cursant Màster de Ciutadania i Drets Humans a la UB amb el seu treball sobre “L’homo tecnològicus: què és lo humà?” Dedicada a la creació, gestió, promoció i difusió de cultura catalana arreu del món vinculada al territori, mitjançant programació i desenvolupament d'activitats destinades al consum cultural. Implicant dites accions culturals amb les xarxes socials mitjançat l'ús de les TIC'S 4.0. • Arqueologia experimental, didàctica de la prehistòria y evolució humana. Fundación Atapuerca y Sierractiva. Març 2011 • Formació de formadors: capacitació digital i creació de materials per a la didàctica presencial i a distància o E-learning. • Community Manager. Administració diversos grups a Facebook, Google+, blogger, twitter... • Creadora de diversos blogs (Project Scheherezade, Dracmaycat, Drako Teksilo, Reflexions des de Tràntor, Mayte Duarte o Lo Drac dixit entre d’altres). • Articulista, reportera i col·laboradora de la revista CATALONIA de l’AICS-American Institut for Catalan Studies) de Huston, Texas. En format digital i paper. www.aicsusa.org-http://aics-catalonia.blogspot.com.es/- https://issuu.com/cataloniamagazine • Enllaç cultural de l'entitat AICS (American Institut Catalan Studies) de Huston, Texas. www.aicsusa.org • Col·laboradora de Llegeix B@rcelona. • Editora i articulista de la revista digital d’humanitats SÀRASUATI-ISSN:1989-654X www.sarasuati.com • Membre del Grup Internacional de Recerca Cultura, Història ì Estat (GIRCHE) de la Universitat de Barcelona (UB). • Sòcia de l'Ateneu Barcelonès amb seu al carrer de la Canuda 6, 08002 Barcelona. • Sòcia i Secretaria del Liceu Joan Maragall de filosofia amb seu amb seu a l'Ateneu Barcelonès. http://liceu-joanmaragallfilosofia.blogspot.com.es/ • Membre de l'AELC (Associació escriptors en llengua catalana) amb seu a l'Ateneu Barcelonès. Secretaria del Liceu Maragall de Filosofia amb seu a l'Ateneu Barcelonès. http://liceu-joanmaragallfilosofia.blogspot.com.es/ • Membre del Circulo Holmes, Associació espanyola d' Amics de Sherlock Holmes. • Vocal de la Junta Directiva de la FIEC - Federació Internacional d'Entitats Catalanes. • Fundadora i presidenta de Dracmaycat. www.dracmaycat.com • Col·laboradora com experta en els treballs d’Adequació de qualificacions professionals del Catàleg de Qualificacions Professionals de Catalunya de l'Institut de Qualificacions Professionals de la Generalitat de Catalunya 2014/2015/2016. • Fundadora i presidenta de l'entitat Project Scheherezade pel rescabalament del coneixement femení que per tradició ha estat de transmissió oral. http://projectscheherezade.blogspot.com.es/ • Autora del relat "Boletaire" del Llibre Crims Nostrats d'Edicions Xandri a cura de JR Aramadàs. ISBN XX- 978-84943157-3-2. Barcelona 2015. • Sòcia fundadora i Cap de premsa i comunicacions de l’entitat SOS a la Capacitat intel·lectual, 2015- • Editora de Dracmaycat Edicions amb les publicacions Sherlock&Dragon ISBN 9788461627615 i Cultural is Political ISBN 9788461765102 Mails de contacte: mduarte@dracmaycat.com – mayteduarte62@gmail.com – mduarte@uoc.com

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD