Màster Oficial en Llengua i Civilització a l’Antic Egipte: una realitat reconeguda a tot Europa

 

L’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic de la UAB ha endegat un nou “Màster Oficial en Llengua i Civilització a l’Antic Egipte”. La primera edició s’ha impartit aquest bienni 2009-2011 i s’inicia cada dos anys acadèmics.

Aquests estudis de Màster ja s’impartien a l’IEPOA-UAB des de l’any 1992, però es tractava d’un programa propi de la UAB i no oficial. El resultat d’aquest nou màster és el fruit de molts anys de sacrifici i treball continuat, començant per la mateixa fundació de l’Institut Interuniversitari d’Estudis del Pròxim Orient Antic a l’any 1988, per una iniciativa del Dr. Gregorio del Olmo Lete de la UB. El centre, posteriorment va obrir una seu també a la UAB.

Durant tots aquests anys, han estat moltes les persones -actuals professors i investigadors- que s’han format amb aquests estudis egiptològics i que després han seguit treballant per la seva millora .

Abans que s’instaurés el pla Bolonya, l’IEPOA-UAB ja impartia una Diplomatura de Postgrau en Egiptologia, un Màster propi en Egiptologia i un programa de Doctorat en Egiptologia, que han donat lloc a dos titulacions oficials i una altra de pròpia. Les titulacions oficials són el present màster i el programa de Doctorat en Egiptologia, mentre que el Postgrau Propi en Egiptologia és un títol que s’expedeix com a títol propi de l’IEPOA-UAB.

Avui per avui, és una gran sort, poder gaudir d’uns estudis egiptològics reglats sense haver de marxar a l’estranger. Durant molts anys, van ésser molts els egiptòlegs de gran renom que van haver de completar els seus estudis egiptològics en altres països.

A Madrid, sense anar més lluny, un dels més eminents egiptòlegs, el Dr. Jesús López, se’n va haver d’anar a estudiar egiptologia a París, perquè en aquella època aquí no hi havia aquesta mena d’estudis. El Dr. López, finalment s’acabà instal·lant i treballant a França pel CNRS com a investigador. Gràcies al treball i esforç del IEPOA-UAB es va aconseguir la seva col·laboració a Catalunya i molta gent va poder gaudir de les seves classes.

L’IEPOA-UAB és dipositari, entre d’altres, d’un important fons bibliogràfic amb material inèdit d’aquest egiptòleg, que serveix com a material docent i de recerca (trobareu els catàlegs al web de l’Institut, l’adreça del qual es cita més avall). Per una altra banda, la Biblioteca d’Humanitats de la UAB posseeix un fons cada cop més complet en matèria egiptològica, amb prop de 2000 volums.

El fet que ara sigui un màster oficial, no deixa de ser un mèrit reconegut a tots els anys d’esforç i de treball, per a estar a l’altura de la resta d’Europa. Ara tenim les mateixes oportunitats de demostrar que podem ser tant competitius com la resta de Països amb llarga tradició egiptològica com: Itàlia, Alemanya, Gran Bretanya o França. En aquestes regions europees, n’hi ha que fins i tot tenen departaments propis d’egiptologia, on s’ha donat molta importància a aquests estudis.

Aquest nou “Màster Oficial en Llengua i Civilització de l’Antic Egipte”, farà possible les il·lusions dels futurs egiptòlegs. A continuació us deixo la informació del màster en un enllaç de l’Institut d’estudis del Pròxim Orient Antic de la UAB: http://webs2002.uab.es/iepoa/mo_09_ct.htm

Fonts:

Pàgina oficial del IEPOA-UAB

http://webs2002.uab.es/iepoa/pres.htm

Biografia del Dr. Jesús López

http://www.trotta.es/pagina.php?cs_id_pagina=15&cs_id_contenido=10655

Imatge Portada:

http://3.bp.blogspot.com/_THHBoDIn9hU/TKNyHP0rCtI/AAAAAAAACfI/qbNCJrJtoF0/s1600/pyramids_saqqara1.jpg

Articulos similares:

    Sin coincidencias

Licencia Creative Commons
Màster Oficial en Llengua i Civilització a l’Antic Egipte: una realitat reconeguda a tot Europa por Elena Moragas Pascual, a excepción del contenido de terceros y de que se indique lo contrario, se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Spain Licencia.

About Elena Moragas Pascual

Sóc tècnica en Gestió administrativa i Grau superior en Restauració per ESHTSI (Escola Superior d'Hosteleria i Turisme Sant Ignasi Sarrià). Actualment compagino la meva feina amb els estudis de psicologia i Humanitas a la UOC. Sóc col.laboradora de radio a Radio Martorell. El motiu pel que estic aquí es perquè em fascina el món antic, descobert per primer cop l'any 2006 on la concepció del món que coneixia va canviar radicalment la meva visió de veure i viure la història. Sens dubte aquest ha estat un fet que ha marcat la meva vida acadèmica.

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD