OKUPES A L’ÀFRICA

 

La trajectòria antropològica d’en Lluís Mallart (Barcelona, 1932)[1] ha estat marcada per la seva llarga estada entre els evuzok del Camerun. Format acadèmicament a França sota la forta influència de l’estructuralisme, en el camp de l’antropologia, ha realitzat un exhaustiu treball de camp de la societat evuzok durant més de trenta anys. Part de la seva obra es troba dipositada en la Biblioteca del Institut Català d’Antropologia. És el primer antropòleg espanyol especialitzat en l’Àfrica subsahariana. Context pel que hi ha un gran desinterès etnogràfic entre els antropòlegs del nostre país avui en dia.

En aquest llibre, Mallart ens parla del que creu serà el seu últim viatge a l’Àfrica. I fins i tot manifesta que el seu projecte etnogràfic, malgrat no tenir cap de  preparat, sembla ser que en aquest viatge és el control de dades. Aquelles dades a partir de les quals ha anat fonamentant les seves anàlisis i les seves interpretacions, sobretot pel que fa referència al sistema mèdic dels evuzok, nucli central de les seves recerques.

Però el que no deixa de fer en tot moment és reflexionar constantment, amb la perspectiva que li donen quaranta anys d’experiències a l’Àfrica, del que fem a l’Àfrica, sobre l’antropologia, la importància de conèixer l’idioma, les conseqüències econòmiques, polítiques, socials i culturals, de les “bones intencions” i la solidaritat dels blancs. I per això en Mallart ens escriu d’Àfrica dels evuzok, dels bons samaritans, dels espavilats, dels supervivents, de medecina, de bruixeria, del pas de la vida, de viure, del record dels morts…

Sembla que escriu sobre tothom i per a tothom. Però sobre tot escriu per que l’antropologia pugui fer allò que esdevé al marge de la pròpia intenció: no deixar perdre l’herència que ens deixen aquells que ja no hi són.

La primera vegada que en Lluís Mallart va viatjar a l’Àfrica eren temps d’independències i grans promeses. Ara, en aquest darrer viatge descobreix que tot segueix igual sinó pitjor en nom de la globalització i que seguim intentant fer-ho tot per l’Àfrica però sense l’Àfrica.

Mallart considera que qualsevol tros de vida pot ser objecte d’atenció etnogràfica i que de vegades el simple fet de veure, d’escoltar i parlar ja n’hi ha prou. L’etnògraf, ens diu, ha de ser conscient que la seva presència genera unes obligacions, ja que, abans de tot, és un hoste. L’etnografia no pot fer-se sense un mínim d’immersió social, amb alguna cosa més que una simple recollida de dades.

Quan l’autor contempla l’espoliació econòmica i la destrossa ecològica provocada per la desforestació, recorda a Mircea Eliade[2], i reconeix que al darrera d’aquestes accions hi ha un etnocidi cultural. Ja que els evuzok com la majoria de pobles de la terra, han convertit el món vegetal en objecte de reflexió simbòlica, mítica i ritual, de manera que han desenvolupat molts dels temes esmenats per Eliade en la triada pedra-arbre-altar. Sense els grans arbres, la selva perd una part del seu sistema de signes. Mallart considera que la pràctica de l’antropologia esdevé un caràcter especial, ja que sobre el terreny exigeix una certa implicació que seria impossible sense la dita immersió social.

La impressió que més destaca al cap de quaranta anys és comprovar el subdesenvolupament en que l’Àfrica es troba immersa. I sobre tot constatar que la població ha perdut la confiança en allò que denominem el sistema econòmic i polític. Davant del qual es torna a preguntar: – “Què hem fet amb l’Àfrica? I ho resumeix com el fracàs d’una cooperació.

El que la classe política africana, amb complicitat d’un cert occident, hagi transformat el servei públic en una font d’enriquiment personal, ha fet que el primer en fracassar hagi estat el model evolucionista de la civilització occidental. Formant part del fiasco allò que es coneix com a “la cooperació per al desenvolupament” divisa de moltes ONG en les que Mallart no té gaire confiança. També fa un incís envers el que l’antropologia clàssica designa amb el nom de bruixeria : “conjunt de creences estrafolàries o de supersticions”. Les seves recerques han dut a Mallart a la convicció que  darrera d’aquest terme s’amaga: “un sistema de pensament, una visió del món, una forma de pensar que informa molts comportaments i maneres de fer.”(p.133). Considerant fins hi tot que l’estudi de la bruixeria és un capítol de l’antropologia política. Constata que les idees i les pràctiques relacionades amb la bruixeria en lloc de desaparèixer s’han intensificat, ja que en un moment en que la societat experimenta la desestructuració dels seus valors fonamentals,  la bruixeria sigui més efectiva que mai per causar el desordre en la societat. Una de les raons dels nostres fracassos a l’Àfrica és que cap dels nostres models ha pres en consideració l’especifitat social i cultural de l’Àfrica que s’ha volgut modernitzar, consentint la desestructuralització social i cultural d’aquells pobles. Els evuzok afirmen que l’origen dels poders d’aquesta nova forma de bruixeria no és autòctona; que són els blancs els qui l’han introduït al Camerun. Les nostres polítiques heretades de l’època colonial en totes les seves diferents versions han fracassat totes, ja que eren models que no tenien res a veure amb la realitat social i cultural d’aquells pobles que havien estat batejats com a tribus primitives.

Lluís Mallart

Mallart descobreix o bé gairebé intueix, que hi ha una altre Àfrica que no necessita cap ajuda. Que n’està farta. Què el que necessita és respecte, consideració i potser una altra manera de concebre la solidaritat per part nostra.

Aquesta Àfrica és crítica, insatisfeta, que, des de l’àmbit de la marginalitat on es troba, cerca camins alternatius i crea petites xarxes de comerç, inventa noves associacions en les quals els aspectes socials es reestructuren per adaptar-se a les noves condicions de vida. Els rols s’intercanvien i són les dones les que troben  una economia alternativa, sense cap ajuda de les ONG.

Mallart durant tota l’obra no deixa de preguntar-se, que hi fem a l’Àfrica?

És cert que l’actualitat social que vivim avui en dia, fa que ens oblidem de les responsabilitats contretes amb alguns pobles al llarg de la història. Però el que és pitjor és quan les recordem i decidim posar-hi remei decidint com tenen que ser a partir d’ara aquestes relacions, com sempre sense preguntar a les parts implicades ni tan sols si volen aquest canvi. La cultura occidental sempre s’ha considerat posseïdora de la gran veritat i melic del món. Amb els moviments globalitzadors les diferències entre el desenvolupament i el subdesenvolupament cada vegada són més grans, però de segur que trobarem la manera de “salvar-los” tan si volen com si no i a més, de manera rendible.

  • Mallart Guimerà, Lluís, OKUPES A L’ÀFRICA, Edicions La Campana. 1a Edició gener 2001.


[1] Antropòleg. Fundador d’Agermanament, se n’anà al Camerun l’any 1961 en qualitat de missioner i romangué entre la tribu Evuzok fins el 1968. Aquell mateix any se n’anà a París a perfeccionar els seus estudis d’antropologia i obtingué el doctorat el 1971. És professor a la Universitat de Nanterre i especialista en antropologia religiosa i mèdica. Entre les seves publicacions cal destacar: Un poble africà: etnologia i pastoral (1971), Médecine et pharmacopée Evuzok (1977), Ni dos ni ventre. Religion, magie et sorcellerie Evuzok (1981) i Sóc fill dels Evuzok (1993). La classificació i l’emmagatzematge de la documentació etnogràfica que ell mateix anà recollint en el seu treball de camp entre els evuzok als arxius de la biblioteca del Laboratori d’Etnologia i Sociologia Comparada de la Universitat de Nanterre ocupà gran part de la seva activitat Professional als anys noranta. Posteriorment ha publicat Okupes a l’Àfrica (2001), una punyent crítica al colonialisme i al paper exercit pels missioners en el continent africà, i La Forêt de nos Ancêtres (2003), una monografia en dos volums sobre el sistema mèdic i el saber botànic dels evuzok. La Generalitat de Catalunya li reconegué la seva tasca científica mitjançant l’atorgament de la Medalla Narcís Monturiol (1995).

[2] Mircea Eliade (1907-1986) fou un estudiós romanès especialitzat en mitologia i història de la religió. Gran coneixedor d’idiomes i amb formació en filosofia, va divulgar i analitzar relats i símbols relacionats amb les creences del món europeu i oriental.

Destaca especialment el seu concepte de sagrat, és a dir, el valor excepcional que una cultura atorga a un símbol o ritus pel seu caràcter sacre, que permet la transcendència. Aquest caràcter de sagrat és el que uneix diverses religions i actes culturals, que analitza a les seves obres seguint els mètodes del comparatisme.

Articulos similares:

Licencia Creative Commons
OKUPES A L’ÀFRICA por Mayte Duarte Seguer, a excepción del contenido de terceros y de que se indique lo contrario, se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Spain Licencia.

About Mayte Duarte

Nascuda a la Ciutat Comtal i en ple fenòmen Baby Boom (1962). Hi ha qui ha anomenat a la meva generació com a la Generació X. La meva opinió és que va ser una generació ni millor, ni pitjor..diferent. Vàrem trencar totes les prohibicions, ho vam provar tot, el món era quelcom que volguéssim que fos, tant sols depenia de nosaltres, tot estava per fer. El món actual en el que ens trobem és el resultat d’aquesta inabastable equació canviant. Crec que realment pertanyo a una generació que som energia pura en transformació constant. No teníem res, ho vàrem construir tot, no tot serveix i no tot es pot tenir al mateix moment. Hem estat binaris en costant desenvolupament. Un retret? Molts han estat pares sense deixar de ser fills i ara en paguem la factura, es passa del prohibit prohibir a prohibir i regular-ho tot. Amb els nostres antecedents no ens pertoca ser paternalistes. Toca tornar a començar, tornar a construir, assumir errades i responsabilitats i seguir caminant... Encara vull ser la primera Psicohistòriadora del planeta, terraformar les galàxies i contemplar amb bona companyia la multiplicitat de plans d’un univers fractal. Encara vull ser Leonardo da Vinci, quant sigui gran. Sí, jo també vull ser gran i, el meu somni segueix ple de llambordes. www.mayteduarte.com MAYTE DUARTE SEGUER, 07/05/1962 - Humanista Llicenciada en Humanitats en l’àmbit dels Estudis Culturals i l’antropologia religiosa amb una tesina sobre la significació simbòlica de l’arquetip del Drac “El Drac a Catalunya: Presència i evolució del Drac en el Bestiari català”. La seva experiència inclou investigació i recerca antropològica de la civilització catalana, documentant i estudiant la imatge del Drac en la cultura catalana com a significatiu tret identitàri. Cursant Màster de Ciutadania i Drets Humans a la UB amb el seu treball sobre “L’homo tecnològicus: què és lo humà?” Dedicada a la creació, gestió, promoció i difusió de cultura catalana arreu del món vinculada al territori, mitjançant programació i desenvolupament d'activitats destinades al consum cultural. Implicant dites accions culturals amb les xarxes socials mitjançat l'ús de les TIC'S 4.0. • Arqueologia experimental, didàctica de la prehistòria y evolució humana. Fundación Atapuerca y Sierractiva. Març 2011 • Formació de formadors: capacitació digital i creació de materials per a la didàctica presencial i a distància o E-learning. • Community Manager. Administració diversos grups a Facebook, Google+, blogger, twitter... • Creadora de diversos blogs (Project Scheherezade, Dracmaycat, Drako Teksilo, Reflexions des de Tràntor, Mayte Duarte o Lo Drac dixit entre d’altres). • Articulista, reportera i col·laboradora de la revista CATALONIA de l’AICS-American Institut for Catalan Studies) de Huston, Texas. En format digital i paper. www.aicsusa.org-http://aics-catalonia.blogspot.com.es/- https://issuu.com/cataloniamagazine • Enllaç cultural de l'entitat AICS (American Institut Catalan Studies) de Huston, Texas. www.aicsusa.org • Col·laboradora de Llegeix B@rcelona. • Editora i articulista de la revista digital d’humanitats SÀRASUATI-ISSN:1989-654X www.sarasuati.com • Membre del Grup Internacional de Recerca Cultura, Història ì Estat (GIRCHE) de la Universitat de Barcelona (UB). • Sòcia de l'Ateneu Barcelonès amb seu al carrer de la Canuda 6, 08002 Barcelona. • Sòcia i Secretaria del Liceu Joan Maragall de filosofia amb seu amb seu a l'Ateneu Barcelonès. http://liceu-joanmaragallfilosofia.blogspot.com.es/ • Membre de l'AELC (Associació escriptors en llengua catalana) amb seu a l'Ateneu Barcelonès. Secretaria del Liceu Maragall de Filosofia amb seu a l'Ateneu Barcelonès. http://liceu-joanmaragallfilosofia.blogspot.com.es/ • Membre del Circulo Holmes, Associació espanyola d' Amics de Sherlock Holmes. • Vocal de la Junta Directiva de la FIEC - Federació Internacional d'Entitats Catalanes. • Fundadora i presidenta de Dracmaycat. www.dracmaycat.com • Col·laboradora com experta en els treballs d’Adequació de qualificacions professionals del Catàleg de Qualificacions Professionals de Catalunya de l'Institut de Qualificacions Professionals de la Generalitat de Catalunya 2014/2015/2016. • Fundadora i presidenta de l'entitat Project Scheherezade pel rescabalament del coneixement femení que per tradició ha estat de transmissió oral. http://projectscheherezade.blogspot.com.es/ • Autora del relat "Boletaire" del Llibre Crims Nostrats d'Edicions Xandri a cura de JR Aramadàs. ISBN XX- 978-84943157-3-2. Barcelona 2015. • Sòcia fundadora i Cap de premsa i comunicacions de l’entitat SOS a la Capacitat intel·lectual, 2015- • Editora de Dracmaycat Edicions amb les publicacions Sherlock&Dragon ISBN 9788461627615 i Cultural is Political ISBN 9788461765102 Mails de contacte: mduarte@dracmaycat.com – mayteduarte62@gmail.com – mduarte@uoc.com

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD